Ambasadorka značky MOGUL Olga „Ollie“ Roučková, která se proslavila jako první Češka v cíli Dakaru, má na své čtyřkolce závodní sezónu 2018 rozjetou velmi úspěšně. Ve dvou kategoriích zazářila na evropském mistrovství FIM Europe Baja, dále v kategorii žen vede německý šampionát GCC Goldbach a nyní má před sebou světový pohár Baja Aragon. Vzhledem k extrémní náročnosti závodů je zajímavé nahlédnout pod pokličku jednotlivých úspěchů a výzev.

Letošní ročník FIM Europe Baja se uskutečnil ve druhé polovině června na Ukrajině v jednom z národních parků. Terén byl písečný, náročný na fyzičku závodníků, jezdilo se přes duny a teploty v úvodním dnu dosahovaly čtyřicítky - Ollie tento závod přirovnává k Dakaru. Nejdramatičtější okamžiky nastaly při druhé etapě, kdy pořadatelé navzdory kroupám a větru vypustili závodníky na trať. "Ani vám nebudu popisovat mé zděšení, když nás pořadatelé vháněli do hurikánu. Vítr, kroupy, déšť, blesky šlehaly všude okolo a já místo závodění nořila sportovní čtyřkolku do řek,“ popisuje svoje zážitky Olga a dodává, že informaci o zrušení etapy se dozvěděla až v její polovině. Po usilovném třídenním závodění se nakonec radovala z prvního místa v kategorii žen a uspěla i mezi muži v kategorii Q2, kde obsadila třetí příčku.

Další radost přináší Olze průběžné první místo v kategorii žen na německém mistrovství Cross Country GCC Goldbach. Ollie tuto sérii závodů podle svých slov vnímá spíše jako příležitost k tréninku v závodním prostředí, nicméně pravidelná vítězství plus druhé místo ze zatím posledního závodu o uplynulém víkendu potvrzuje, že je ve skvělé formě.

Pro Olgu je typické, že místo odpočinku trénuje – hned po závodu v Německu odjela domů, kde jen přebalila batoh a odcestovala do Francie. Tam v zázemí profesionálního týmu čtyři intenzivní dny polykala kilometry a pilovala techniku.

Dokonale vyladěná forma je ovšem pro Olgu zásadní v souvislosti s výzvou, do které se letos poprvé vrhá. Již zítra startuje ve Španělsku na světovém poháru Baja Aragon. Čeká ji sedm set závodních kilometrů a závodit bude v kategorii žen a v kategorii Q2, ve které se utká s muži.

Světového poháru Baja Aragon se v kategorii kamionů zúčastní také velmi úspěšný závodník a ambasador značky MOGUL Martin Macík. Martin a jeho posádka pojede v kamionu Liaz, familiárně nazývaném Franta, ve kterém obsadili krásné páté místo na letošním Dakaru.

Olze a Martinovi přejeme na nadcházejícím významném závodě dobré umístění, především však radost ze závodění a bezpečný dojezd.