Závodníci projeli cílem jubilejní 40. Dakarské rally. V letošních tvrdých podmínkách nejnáročnějšího motoristického závodu na světě dosáhli čeští jezdci v barvách Mogulu skvělých výsledků.

 

MARTIN MACÍK

Osmadvacetiletý český pilot Martin Macík za vydatné podpory navigátora Františka Tomáška a mechanika Michala Mrkvy získal cenné páté místo. Po osmé etapě se držel dokonce na třetí pozici, ale následně měl technické problémy a propadl se na sedmou příčku. Závěr mu ale vyšel. „Páté místo je perfektní. Jsme šťastní, i když to na nás zatím není moc vidět, protože jsme nevyspalí, unavení, ale spokojení,“ popisoval pocity v cíli Martin Macík. Velmi napínavá situace pro jeho posádku nastala v předposlední etapě, když jejich kamion připravila zbloudilá větev o čelní sklo. „Nasadili jsme lyžařské brýle a letěli dál bez předního okna. Po čase nám začala být zima a posledních 150 kilometrů jsme absolvovali ve tmě a prachu od kamionů před námi, které nás nechtěly pustit před sebe," popisoval Macík drsné podmínky. „Je důležité, že stojíme v cíli, i když se občas zdál hodně vzdálený,“ dodává úspěšný pilot kamionu.

 

OLGA ROUČKOVÁ

Nástrahy Dakaru zdolala také první česká závodnice na čtyřkolce Olga „Ollie“ Roučková. Mezi čtyřkolkami se umístila na 26. pozici a navíc obsadila obdivuhodné 3. místo v kategorii Woman bike. „Jako čtyřkolkářce mi vyhovovalo, když trasa vedla přes velbloudí trávu a malé duny. Kvůli velké nadmořské výšce ovšem čtyřkolka nejela na plný výkon, s tím jsme ale dopředu počítali. Dokonce jsme měli připravenou variantu, že v nejhorším případě sundám víko airboxu, aby se k motoru dostalo víc vzduchu,“ prozradila závodnice. Olze se vyplatila důsledná fyzická příprava zahrnující výběhy na Ještěd i pobyt v kyslíkovém stanu. Stres a vypětí jsou na Dakaru násobené nedostatkem spánku, což přináší také extrémní psychickou zátěž. „Běžný obrázek po dojezdu etapy byl, že jsem se celá rozbitá, utahaná, nevysprchovaná šla najíst, převléknout do dakarského overalu a vykreslit si roadbook, na který jsem samou únavou skoro už neviděla,“ popsala zákulisí Olga Roučková, která všechny obtížné situace zvládla a na své výkonné Yamaze YFM 700 projela cílem Dakarské rally jako první Češka.

 

BARTH RACING

Pětinásobný vítěz Dakarské rally Josef Macháček se v kategorii čtyřkolek umístil na dvanácté příčce. Pošesté se tak v pouštní soutěži dostal do cíle, celkem se zúčastnil patnácti Dakarů, z toho pětkrát se radoval z vítězství. „No, v letošním roce to není nejlepší desítka. I tak to není špatné. Klíčová byla bohužel dvouhodinová penalizace z první etapy,“ bilancuje šedesátiletý jezdec, pro kterého byl letošní ročník náročný. „Pocitů je hodně. Pořadatel se snažil po předchozích výtkách, že se z Dakarské rallye stává automobilová WRC, udělat závod hodně těžký. A to se mu podařilo.“

Zdeněk Tůma, závodník na čtyřkolce, dojel celkově patnáctý. Pojedenácté dokončil Dakar David Pabiška, který se v kategorii motocyklů umístil na 42. místě a stal se třetím nejlepším jezdcem na motorce v maratonské třídě. Do argentinského města Córdoba se nedostala posádka závodního fordu Boris Vaculík s navigátorem Martinem Plechatým a motocyklista Rudolf Lhotský.