Legendární Rally DAKAR se z Peru a Bolívie přesunula do Argentiny. Závodníky čekají poslední tři náročné etapy. Z ambasadorů značky MOGUL si zatím nejlépe vede pilot kamionu Martin Macík, který dokázal několik dnů držet skvělé třetí místo. O průběžnou bronzovou pozici ho ale připravila dramatická desátá etapa, která zamíchala pořadím. Aktuálně je po jedenácté etapě v kategorii kamionů Macíkova posádka na výborném šestém místě. V kategorii čtyřkolek srdnatě závodí také první žena z Čech a zároveň ambasadorka značky MOGUL Olga „Ollie“ Roučková, která je v aktuálním pořadí čtyřkolek na 27. příčce.

Průběh dakarské rally okořenily záplavy, které v důsledku vedly ke zrušení deváté etapy.  Přesun konvoje účastníků z Peru do Bolívie zkomplikoval zaplavený hlavní most a voda se nevyhnula také bivaku připravenému pro závodníky. Nepohodlí však bylo vyváženo neplánovaným dnem volna, a tak se dostalo poničeným speciálům i unaveným závodníkům tolik potřebné péče.

Načerpaná energie se v následujícím závodním dnu hodila zejména Martinu Macíkovi, který desátou etapu hodnotí jako nejšílenější. „Už na desátém kilometru se mi vzpříčil volant a oprava trvala přes půl hodiny. V druhé polovině etapy nám to šlo krásně, ale asi třicet kilometrů před cílem proběhla chladičem nějaká větev, udělala v něm díru a ten roztrhl vrtuli. Takže se znovu opravovalo. Tentokrát hodinu a půl. Ale vše se zvládlo dát do pořádku, domorodci nám přinesli vodu a jelo se. A najednou tři kilometry před cílem v jednom z koryt hořela motorka. Pokoušeli jsme se ji uhasit a následně ji objet. Při tomto manévru jsme se zakopali a prorazili obě kola. Další hodinu a půl trvalo vykopat kamion a vyměnit pneumatiky,“ popisuje drama na trati Martin Macík. Jeho autentická zkušenost potvrzuje názor odborníků, že letošní čtyřicátý ročník rally je nejnáročnější za posledních deset let, a to jak na techniku, tak na zdatnost jezdců.