MOGUL Racing Team si z letošní Barum Rally přivezl bronz! Naše druhá posádka po defektu skončila dvanáctá

Fantastického výsledku v podobě bronzové pozice dosáhla posádka Romana Kresty s navigátorem Petrem Starým v barvách MOGUL Racing Teamu. Naproti tomu svou loňskou třetí pozici neobhájili Jan Černý s Petrem Černohorským. Na letošní 47. Barum Czech Rally Zlín závod dokončili dvanáctí.

Na letošní „Barumku“ se do Zlína vrátil Roman Kresta společně s navigátorem Petrem Starým po třech letech. Se svou závodní Škodou Fabia R5 v barvách MOGUL Racing Teamu do Zlína přijeli s cílem užít si legendární závod a hlavně poděkovat svým fanouškům za podporu a zájem. Po velmi atraktivním víkendu nakonec vybojovali skvělé třetí místo. „To se snad ani nedá vyjádřit slovy. Pro nás to navždy bude nezapomenutelný víkend. Už před soutěží jsem na Barumku pozval celý tým. Chtěl jsem, aby přijeli všichni, že to bude závod za odměnu a velký svátek. No a to jsem ještě vůbec netušil, jak velký zážitek to pro všechny bude. Jasně, pamatuji si spoustu krásných momentů spojených s Barumkou. Třeba absolutní vítězství s Octavií WRC, dramatické souboje s domácí i zahraniční špičkou, ale letošní ročník nejde s ničím srovnat. A myslím si, že už ho nic nepřekoná. Co se týče umístění, o to nám opravdu nešlo. Ale naopak jsem po dlouhé době cítil energii fanoušků a přátel, jako by říkali, a oni to tak i říkali, Romane, my ti věříme, fandíme ti. Těšíme se na tebe. To byl obrovsky silný motor, který nás hnal dopředu. A nastartovat jsme ho mohli díky partnerům ze společností MOGUL a BENZINA,“ hodnotí letošní Barum Czech Rally závodník Roman Kresta.     

Druhá posádka našeho MOGUL Racing Teamu Jan Černý s navigátorem Petrem Černohorským, která jela také s vozem Škoda Fabia R5, sváděla souboje v první desítce a na konci úvodní etapy jí patřilo průběžné sedmé místo. Nicméně dvanáctá rychlostní zkouška, ve které se vinou defektu Jan Černý s Petrem Černohorským propadli až na 14. příčku, pořadím velmi zamíchala. V průběhu zbývajících třech rychlostních zkoušek posádka časovou ztrátu snížila a závod dokončila dvanáctá. Loňský bronz se tedy obhájit nepodařilo. „Evropské soutěže nám letos nevychází a smůla se na nás přilepila i na domácí Barumce. Tenhle závod mám moc rád kvůli jeho náročnosti a vím, že je třeba tady hodně přemýšlet nad nasazením. Chyba se tady dá udělat hodně snadno. My s Petrem se snažili držet rozumné tempo a dařilo se nám to. Před dvanáctou rychlostní zkouškou jsme na páté místo, kde byl v tu chvíli Roman Kresta, ztráceli asi třináct vteřin a byli jsme stále v kontaktu se špičkou. Nemůžeme si dovolit příliš riskovat poškození auta a naše tempo bylo dobré. Věděl jsem, že RZ Košíky bude náročná na defekty a dělal jsem všechno pro to, abychom ho nedostali, ale nepodařilo se nám to. Dostali jsme defekt a ztratili jsme přes dvě minuty. Jeli jsme jinou strategii v pneumatikách než ostatní a z osmnácti povolených pneumatik jsme si nechávali nesjeté pneumatiky na závěr, ale nakonec jsme je vůbec nevyužili, protože to kvůli ztrátě po defektu nemělo už smysl. Z výsledku na Barumce radost nemám, ale vím, že celý tým podal dobrý výkon a druhé místo v juniorech není špatné,“ vysvětluje závodník Jan Černý.

Do dějiště sedmačtyřicátého ročníku Barum Czech Rally se přijeli podívat také zástupci partnerů MOGUL Racing Teamu. Jedním z nich byl i marketingový ředitel společnosti PARAMO, a. s., Ing. Petr Kalach, který podotýká: „Asi mě nikdy nepřestane fascinovat zájem fanoušků o Romana Krestu. Má velké charisma. Sledoval jsem na rychlostních zkouškách jejich reakce. A třebaže mnozí fandili jiným posádkám, což bylo patrné i z jejich transparentů, stejně čekali na Romana a podpořili i jeho. Navíc byli velmi vstřícní. Kdykoliv jsem někde Romana zmínil, hned se přidali do řeči a ptali se na spoustu věcí. Roman nás bavil svým jezdeckým uměním. Čistou jízdou a precizní stopou soupeřil s absolutní špičkou. A to po tříleté pauze. A zmínit musím také zázemí týmu. Každý z jeho členů odvádí stoprocentní práci a tým působí naprosto profesionálním dojmem, avšak v příjemném rodinném prostředí. A slzy dojetí v poslední servisní zóně? Na to se fakt nedá zapomenout.“

Oběma našim posádkám k výsledkům gratulujeme a již nyní se těšíme na 48. ročník, který se ve Zlíně pojede za rok.