Hotovo. Po čtrnáct šílených dní se oči milovníků rally upíraly k jihoamerickému kontinentu, který hostil nejnáročnější a nejslavnější soutěž tohoto druhu na světě. Nyní už mohou oslavovat úspěchy svých hrdinů. V letošním roce k nim patří i závodníci podporovaní společností Paramo Ondřej Klymčiw a Martin Macík, kteří výrazně překonali svá předchozí maxima.

Přitom start obou závodníků nebyl jednoduchý. Martin Macík již před startem trpěl horečkami a podařilo se mu nakazit i část posádky ze svého vozu Liaz v barvách Big Shock Racing teamu. Mladý závodník však dokázal, že přes nízký věk už má s Dakarem své zkušenosti a v průběhu závodu stoupal pořadím směrem vzhůru a poslední čtyři etapy vždy dojel v elitní desítce. „Projevila se precizní příprava, kterou jsme věnovali autu, ale také sami sobě. Nezaznamenali jsme žádné závažné poruchy nebo zdravotní problémy. Všechno šlapalo, jak mělo,“ pochvaloval si v tiskové zprávě Martin Macík, který útočil i na etapové stupně vítězů. Nakonec jeho maximem zůstalo čtvrté místo. Celkovou desátou příčkou pak syn stejnojmenného jezdce, který před lety absolvoval tuto rally ještě v její původní africké trase, o devět míst vylepšil své loňské postavení.

Hodně spokojený může být i Ondřej Klymčiw. Nejlepší český motorkář se rozhodl rovněž důvěřovat Mogulu a tento krok se mu vyplatil. Také on po celou rally prakticky stoupal pořadím a elitní desítku měl v některých chvílích doslova na dosah stejně jako etapové stupně vítězů, když v jedné etapě dokonce v průběžných výsledcích figuroval na prvním místě. Nakonec dojel na konečné dvanácté příčce a vylepšil své dva roky staré dvacáté místo ze své premiérové účasti na Dakaru. „Snažil jsem se do toho dát úplně všechno, ale bohužel to nevyšlo na desítku. Jsem rád, že jsme v cíli. Všichni už se tady radují, já jsem si za dodávkou to desáté místo trochu obrečel,“ přiznal v poděkování na sociálních sítích Ondřej Klymčiw, kterého od elitní desítky dělily pouhé čtyři minuty.

Stejně jako v předchozích ročnících Mogulu důvěřoval také tým Barth Racing, který do jižní Ameriky vyslal dvě motorky a dvě čtyřkolky. Hned tři ze čtyř jezdců pak náročný zápas dokončili a stanuli na pódiu v Buenos Aires. Podesáté na závěrečnou rampu vjel dakarský matador David Pabiška, kterému nakonec mezi motorkáři patřilo 36. místo. Svůj sen si splnil Rudolf Lhotský, který svou druhou účast na Dakaru dotáhl do úspěšného konce na 82. místě. Čtyřkolkářský nováček na rally Zdeněk Tůma dokončil na celkové čtrnácté příčce, když v průběhu seriálu i on bojoval o elitní desítku. Bohužel pětinásobný vítěz Dakaru Josef Macháček musel ve čtvrté etapě kvůli nehodě odstoupit z průběžného šestého místa.