Publikováno: 6.1.2017

Nejnáročnější rallye světa včera pokračovala 4. etapou dlouhou 521 kilometrů ze San Salvadoru de Jujuy do Tupizy. Závodníci za sebou tak nyní mají asi třetinu předpokládané trati a někteří již nyní vědí, že do cíle nedojedou. Bohužel se to týká i Josefa Macháčka, pro kterého to byl možná poslední dakarský závod kariéry.

Pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek Josef Macháček z Barth Racingu se musel vzdát průběžného šestého místa průběžného pořadí kvůli vykloubenému ramenu a poraněné noze. Do nemocnice jej po nehodě dokonce transportoval vrtulník, ale podle týmu Barth Racing by devětapadesátiletý jezdec měl být v pořádku. Otázkou je, zda si takto představoval závěr svého posledního závodu. Barvy týmu i Mogulu tak bude v závodě čtyřkolek hájit už jen Zdeněk Tůma na průběžném devatenáctém místě.

Dařilo se naopak Ondřeji Klymčiwovi, který ve čtvrté etapě dojel na 21. místě a nyní mu patří celkové 14. místo. David Pabiška z Barth Racingu v současnosti jede na 50. pozici a jeho kolega Rudolf Lhotský na 102. místě.

Jezdce v kategorii kamionů Martina Macíka z týmu Big Shock už od začátku Dakaru sužovaly horečky a viróza postupně zachvátila i další členy týmu. Přesto trojice Macík, Mrkva a Tomášek zatím figuruje na 19. místě se ztrátou asi dvě a tři čtvrtě hodiny na vedoucího jezdce.

Už dnes čeká na závodníky další etapa z Tupizy do Orura dlouhá 692 kilometrů.